houten zithoek tuin maken

Zelf een overdekte houten zithoek in de tuin maken

  Wilt u ook een mooie zithoek om in de zomerse avonden naar de zonsondergang in uw eigen tuin te kunnen kijken? Of voor een leuk tuinfeestje misschien? Veel mensen denken dat het erg lastig is om een eigen, overdekte zithoek te maken in de achtertuin, maar dat valt reuze mee. Met deze stappen heeft u zo een mooi overdekte zithoek in uw tuin.

  Benodigdheden

  Waterpas Vierkante of ronde houten palen
  Grondboor Houten planken
  Houten hamer Boormachine
  Steeksleutel Verbindingsmateriaal (hout of roest vrijstaal
  Kleine houten balkjes Zaag (indien nodig)

  Stappenplan

  1. Om te beginnen moet u bepalen waar u uw zithoek wilt hebben. Direct tegen de muur? Of wat verderop in de tuin.
  2. Controleer vervolgens of er geen leidingen of kabels n de grond liggen op de plaats waar u uw zithoek wilt plaatsen. Sommige palen moeten een stukje in de grond.
  3. Bepaal waar de palen de grond in gaan en zet dit uit met een aantal steentjes. Meet ook af of de palen recht van elkaar en op de zelfde afstand staan.
  4. Nu is het belangrijk te bepalen hoever u de palen in de grond wilt. Streep dit aan met een donkere stift op het hout. Zorg ervoor dat de stahoogte ongeveer 2,20 meter minstens is. Ongeveer 1/3 moet in de grond verdwijnen. Houdt hier rekening mee.
  5. Plaats de palen in de grond door in de grond een gat te boren van de juiste diepte. Als er nog ruimte over blijft na het plaatsen van de paal, kunt u dit opvullen met de grond die uit het gat komt.
  6. Als u uw zithoek aan de woning vastmaakt, boor dan gaten in de gevel, waar de gevelbalk op bevestigt wordt. Zorg wel voor een dakhelling van minstens 5 graden om water af te laten lopen.
  7. Plaats de gevelbalk of als u de zithoek los in uw tuin heeft staan, plaats een aantal balken bovenop de palen, waar de dakbedekking op kan rusten. Gebruik een waterpas om te controleren of alles even recht staat. Indien nodig slaat u de palen iets dieper.
  8. Plaats horizontale balken die uw dak kunnen houden over de lengte. Deze schroeft u vast aan de balken. Indien nodig kunt u kleine balkjes aan de palen schroeven waar de balken eerst op rusten.
  9. Als u uw zithoek in de tuin heeft geplaatst, maakt u hem nu aan één tot drie zijkanten dicht met houten planken. Afhankelijk wat u mooi vindt.
  10. Plaats nu de dakbedekking. Hier zijn verschillende mogelijkheden in. Op de verpakking staat vaak hoe u de bedekking moet aanbrengen. U kunt er ook voor kiezen om een houten dak te plaatsen. Zorg ervoor dat alles goed wordt afgesloten.
  11. Plaats nu uw tuinmeubeltjes in uw overdekte zithoek en richt hem naar eigen smaak in.

  Uw klus uitbesteden

  Wilt u verzekerd zijn van een perfect resultaat? Dan is het aan te raden om een klusjesman of schrijnwerker in te schakelen. Via Mijn Klusser komt u direct in contact met een schrijnwerker uit uw regio. Het hoofdkantoor zit gevestigd in Gent, maar het netwerk is operatief in heel Vlaanderen. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het maken van een houten zithoek en vergelijk het aanbod. Uw aanvraag is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Post Author: Bestratingspecialist