steigerhouten loungebank maken

Steigerhouten loungebank maken doe-het-zelf

Een loungebank maakt uw tuin of woonkamer helemaal af. Of u hem nu in de hoek neerzet, om uw ruime woonkamer helemaal te benutten of vrijstaand in het midden. Lekker achterover zitten op de bank en de afstandsbediening in uw hand, om bij te komen van een lange werkdag, even een moment om heerlijk te genieten.

Benodigdheden

11 Steigerhouten planken 195mm bij 30mm 4 Latten van 30 bij 62 mm
4 Latten van 30 bij 19.5 mm 4 Latten van 30 bij 30 mm
200 Schroeven van 5×50 mm Verbindingsbalkjes
Schuurpapier Beits

Belangrijk om te onthouden is dat alle planken en latten een lengte moeten hebben van 2,5 meter. Verder is het eerste getal (in het geval van de 11 steigerhouten planken 195) de breedte en het tweede geval (30mm) de dikte.

Stappenplan

 1. Begin met de armleuning te maken. Dit doet u door vier steigerplanken aan de binnenkant met de verbindingsbalkjes vast te schroeven. Dit doet u twee keer.
 2. Verbind nu de twee panelen aan de voor en achterkant met een extra plank en plaats hier nog een plank tegenop.
 3. Herhaal stap één en twee zodat u twee armleuningen krijgt.
 4. Als u de armleuningen gemaakt heeft, gaat u verder met de zitting van uw bank. U begint met drie steigerhouten planken aan elkaar vast te schroeven met een latje. Zorg dat er aan 1 buitenzijde nog genoeg ruimte is om 2 latten te plaatsen. De ene van 30 bij 62 en de ander van 30 bij 30.
 5. Plaats de twee latjes op de plaats waar u ruimte heeft overgehouden.
 6. Herhaal stap vier en vijf nogmaals en verbind beide panelen met elkaar met behulp van de latjes.
 7. Schroef nu de zitting aan de twee armleuningen vast. Monteer hiervoor een paar latten als steunen en schroef de panelen hier met zelfborende schroeven vast. Zorg ervoor dat niet de aan de achterkant van de armleuningen nog ruimte overhoudt voor de rugleuning en de zitting dus niet te ver naar achteren zit. Ook moet u de zitting op een geschikte zithoogte plaatsen, die bij uw lengte hoort.
 8. Dan gaat u nu verder met de rugleuning. Monteer eerst twee steigerhouten planken met behulp van de verbindingsbalkjes aan elkaar vast.
 9. Vervolgens plaatst u aan drie van de zijdes ook een plankje. Deze worden gebruikt om de rugleuning straks te monteren aan de rest van de bank.
 10. Plaats de rugleuning nu tegen de bank aan. Dit doet u door de twee zijbalkjes naar de armleuning via de achterkant aan de armleuning vast te schroeven. Indien u extra stevigheid wilt, kunt u aan de onderkant tussen de zitting en de rugleuning nog wat veiligheidsbalkjes plaatsen.
 11. Leg nu een lekker kussentje op uw bank en uw bank is helemaal klaar.

Een timmerman of klusjesman inschakelen

Zoals u ziet is een eigen loungebank maken helemaal niet moeilijk. Met de juiste benodigdheden kunt u dit zo voor elkaar hebben gekregen. Een groot probleem voor de meeste mensen is echter tijd. Zit u ook met dat probleem? Neem dan contact op met een timmerman van Houtens. Een timmerman heeft de klus zo voor u geklaard.

Post Author: Bestratingspecialist