Parking aanleggen

Een parking aanleggen: een doe-het-zelf-stappenplan

Bij de aankoop van een nieuw huis of na een grondige verbouwing kunt u de wens hebben om een nieuwe parking aan te leggen. Ook de keuze voor een ander type auto of de uitbreiding van uw autopark kan aanleiding vormen om zelf een parking aan te leggen. Hoewel het aanleggen van een parking bestaande uit stenen eenvoudig mag lijken, kan het nog een aanzienlijke klus vormen. Daarom is het zaak dat u de juiste voorbereidingen treft om uw nieuwe parking zo goed en mooi mogelijk aan te leggen. Per type bestrating voor uw parking kan een andere handelswijze gewenst zijn.

Type bestrating

Er bestaan een aantal typen bestrating waaruit u een nieuwe parking kunt laten bestaan. Iedere keuze maakt net even een ander verschil voor het aangezicht van de parking, de kosten ervan en de mate waarin u vooruit kunt met zowel de parking als het onderhoud ervan. Het ene type bestrating is immers duurzamer dan de andere. Bekende typen bestrating zijn kasseien, kleiklinkers, betonklinkers, gestort beton, dolomiet en asfalt. Door u te laten informeren over de praktische toepassing van ieder type en de kosten om het aan te leggen per vierkante meter, bent u in staat om de beste keuze te maken voor het aanleggen van uw parking.

Uitgraving en fundering

Na de keuze voor het type bestrating, is het tijd om de aanleg ervan tot een nieuwe parking voor te bereiden. Deze stap is drieledig. Allereerst graaft u een ondergrond uit op een diepte van circa 20 tot 25 centimeter. Dit beschermt de parking tegen verzakking en vorst. Het uitgraven van de grond wordt gevolgd door de plaatsing van boordstenen voor afbakening en extra fundering. Als onderfundering wordt doorgaans betonpuin aangeraden. Als definitieve fundering wordt vaak de keuze gemaakt voor zand, split of stabilisé. Een dergelijke laag van fundering is circa 10 centimeter dik. De straatlaag die bovenop de fundering wordt geplaatst is tot slot circa 3 centimeter dik. Deze straatlaag vangt verschillen in hoogte van de bestrating op die kunnen ontstaan bij de plaatsing ervan.

De aanleg van bestrating

Na het aanleggen van een juiste fundering, is het zaak om de bestrating van de parking te gaan aanleggen. Het hangt per type bestrating af hoe deze het beste geplaatst kan worden. Sommige typen kunnen gelijmd worden, waar andere meer gebaat zijn bij een los zandbed. Ook de manier waarop u de voegen tussen de bestrating opvult hangt af van het type dat u kiest om aan te leggen voor uw parking. Relatief smalle voegen van enkele millimeters kunnen gevuld worden met bijvoorbeeld fijnkorrelig wit zand, daar waar relatief brede voegen van rond de 10 millimeter beter gevuld kunnen worden met bijvoorbeeld specie, rivierzand of cement.

Komt u er zelf niet uit en wenst u toch hulp bij het aanleggen van uw parking? Neem dan eens een kijkje op Leenen-EVS.be. Vakman in Klinkerwerken.

Post Author: Bestratingspecialist