aanleggen nieuwe tuin

Stappenplan voor het aanleggen van een nieuwe tuin

Ben jij uitgekeken op jouw tuin of ben je net verhuisd en is het tijd om de tuin eigen te maken, dan is dat een stuk minder ingewikkeld dan je denkt. In dit artikel lees je de belangrijkste stappen die je kan zetten als jij een nieuwe tuin wil aanleggen.

Meten is weten

De eerste stap bestaat uit het opmeten van de tuin. Het is natuurlijk het fijnst als je een plattegrond hebt met afmetingen van de tuin(en) die je wil aanpakken. Als je die kopieert, dan kan je hier vervolgens ook op schaal jouw plannen in tekenen. Als je weet hoe groot jouw tuin is, dan kun je gaan meten en tekenen waar en hoe groot je bepaalde onderdelen van de tuin wil hebben.

Aan de slag of laten doen?

Nu is het moment om de knoop door te hakken of je zelf aan de slag gaat of iemand inhuurt. De keuze kan soms moeilijk zijn, want je wil natuurlijk niet te veel geld kwijt zijn aan je tuin, maar het scheelt enorm veel tijd en energie. Ook weet je zeker dat je een strak en mooi resultaat behaalt. Wil jij bijvoorbeeld een nieuwe tuin aanleggen in Meppel, dan zijn er genoeg hoveniersbedrijven die jou kunnen helpen.

De plattegrond

Ga je het toch zelf doen? Teken dan in je plattegrond waar je het terras wil en waar natuur terugkomt in jouw tuin. Denk goed na over de zonnestand en waar je dan het meeste zal zitten. Ben jij fan van mooie vissen, dan is het juist belangrijker om eerst na te denken over de ligging van de vijver, zodat je vervolgens alles in jouw tuin ten dienste kan stellen van jouw pronkstuk.

De invulling

Vervolgens kan je gaan nadenken over de invulling van de tuin. Bepaal van te voren een budget, zodat je niet per ongeluk veel meer uitgeeft dan je kwijt kan aan je tuin. Zoek op internet rond naar de mooiste planten, kijk waar je ze kan neerzetten en hoe je ze verdeeld. Ook is dit hét moment om te kijken naar een nieuwe tuinset en de kosten van grasmatten of tuingrond.

Gereedschappen

Afhankelijk van de plannen die je hebt gemaakt voor jouw tuin, moet je alle nodige gereedschappen in huis halen. Voor basis tuinwerk zal je sowieso een schep, hark, snoeischaar, schoffel, werkhandschoenen en een kruiwagen nodig hebben. Het zal ook zeker helpen als je wat vrienden of familie optrommelt om te komen helpen, want vele handen maken licht werk. En als het dan allemaal af is, kun je mooi genieten in de zon van de prachtige tuin die jullie samen hebben aangelegd.

Post Author: Bestratingspecialist