hardhouten vlonder maken

Zelf een hardhouten vlonder maken

Wilt u ook een hardhouten vlonder als terras? Vaak lijkt dit gemakkelijker om zelf te maken dan het is. U moet namelijk met een paar dingen rekening houden. Zoals bijvoorbeeld of de vlonder wordt geboud op een vaste ondergrond of op een bepaalde hoogte en hoe u de hoogte overbrugt. Graag willen wij u helpen met het voorbereiden en maken van uw eigen, hardhouten vlonder.

Benodigdheden

Uitzetpiketten Vlonderplanken (50 stuks)
Rolmaat Dwarsbalken (20 stuks
Houtzaag Anti-worteldoek
Palen (20 stuks) Schroeven (1000)
Slotbouten (60 stuks Metaalspiraalboor (9mm)
Bouwpotloot uitzettouw
Spade Paalhamer
Grondboor Lijmtangen
Waterpas Werkhandschoenen
Tentharing of lange spijkers

Stappenplan

 1. Begin met het bepalen waar u de vlonder wilt hebben en dit uit te zetten met de uitzetpiketten. Bepaal hoeveel vierkante meter u nodig hebt.
 2. Zorg ervoor dat u alle spullen binnen handbereik hebt en voor ongeveer 10% extra vlonder planken. Heeft u er 45 nodig? Zorg dan voor minstens 50 planken. Dit om zaagverlies te voorkomen.
 3. Wanneer de vlonder direct naast een deur of drempel wordt gemaakt, neem dan de drempelhoogte minus 2 cm. Dit wordt de vlonderhoogte. Zorg ervoor dat de vlonder 20 cm van de grond ligt. De wind moet er onderdoor kunnen blazen.
 4. Plaats de dwarsbalken in de lengte. Bevestig nooit een dwarsbalk aan de woning, een vlonder moet vrijstaan.
 5. Leg een ligger op de grond en bepaal waar de palen komen. Gebruik om het precies te bepalen altijd een uitzettouw en zorg dat de palen op 1 lijn komen te staan.
 6. Boor een gat in de grond en sla er een paal in met behulp van de paalhamer. Zorg ervoor dat ze stevig staan en minstens 50 cm diep.
 7. Breng de anti-worteldoek aan en zet hem vast met oude tentharingen of oude spijkers. Zorg ervoor dat het doek niet teveel uitsteekt bij de randen van de vlonder.
 8. Werk de vlonder af met een vlonderplank op de zijkant.
 9. Bevestig nu de dwarsbalk met de m8 120mm lange slotbouten. Deze moeten worden afgesteld met de waterpas en wordt makkelijker door ze eerst vast te zetten met 2 lijmtangen. Draai de moer stevig aan.
 10. Doe het zelfde bij de andere dwarsbalken en doe dit om de 40 cm.
 11. Schroef de vlonderplanken met enige vrije tussenruimte vast. Doe de tussenruimte ongeveer 10-15 mm. Zo loopt het regenwater snel weg en boor het hout eerst voor, voor de schroef wordt aangebracht.
 12. Schroef de schroefdop iets verdiept in de plank.
 13. Bij moeilijke hoekjes kunnen de planken op maat gezaagd worden. Doe dit altijd zelf, om zeker te weten dat het past.
 14. Werk de kopse kanten van de dwarsbalk weg door langs de zijkant een vlonderplank te bevestigen.
 15. Hou de rand van de vlonderplank vrij van tuingrond. Er naast grond aanbrengen is geen probleem.

Maarten van Hout

Dit artikel is geschreven door Maarten van Hout, timmerman van Mhout.nl. Wilt u hulp inroepen van een timmerbedrijf? Neem dan een kijkje op zijn website via de bovenstaande link.

Post Author: Bestratingspecialist