tips onderhoud gazon

Tips voor het onderhoud van uw gazon

Het eerste wat mensen zien als ze bij u op bezoek komen is wel uw tuin of gazon. Het regelmatig onderhouden van het gras en bestrating is daarom ook erg belangrijk. Het gazon is tenslotte eigenlijk het visitekaartje van uw huis. Maar hoe moet u uw gazon goed onderhouden?

Wat is een gazon precies?

Gazon is een ander woord voor een kort gemaaid grasveld. Het gazon moet regelmatig gemaaid worden. Dit beperkt de hoogte van het gras en voorkomt dat andere planten zich op het gazon kunnen vestigen. Het gazon is ontstaan in Engeland, waar de graslanden werden kort gehouden door een kudde schapen. Deze schapen stampten de bodem aan, aten het overtollige gras op en bemestte de rest.

Tip 1, maai geregeld

Het is erg belangrijk om het gras minstens 1x per week te maaien. In het voorjaar wordt zelfs aangeraden twee keer per week de grasmaaier te pakken en over uw gazon te gaan. Dit voorkomt dat het gras kan groeien en verkleint de kans op onkruidvorming en grasziektes. Er wordt geadviseerd om een kooimaaier erbij te gebruiken. Een kooimaaier knipt het gras in de juiste lengte. Een andere optie om het gras te maaien is een cirkelmaaier. Mocht u ervoor kiezen om dagelijks uw gazon te maaien, dan kunt u ervoor kiezen om een robotmaaier te gebruiken.

Tip 2, verwijder takken

Naast regelmatig maaien is het ook erg belangrijk om regelmatig dode takken en gras uit uw tuin te verwijderen. U moet het eigenlijk met een hark uit uw tuin ‘kammen’. Door de dode dingen uit uw gazon te halen, voorkomt u de vorming van schimmels. Gemiddeld raden wij u aan dit minstens 2 keer per jaar te doen. In de herfst, zodat uw gazon schoon de winter in kan gaan en in de lente, zodat uw gazon schoon de zomer in gaat. Bij het harken kunt u ook beter ontdekken waar het gras in uw gazon moet worden vervangen met nieuwe graszoden en mossen verwijderen.

Tip 3, sproeien bij droogte

Het is beter om 1 a 2 keer per week uw gazon goed te sproeien, in plaats van elke dag een klein beetje. De groei van wilde grassen, onkruid, paddenstoelen en schimmels worden namelijk versneld door een combinatie van warmte en vocht. Sproei gedurende extreme droogtes bij voorkeur in de avond en in de nacht. Als uw gras geel begint te kleuren, trekt het wel bij. Echter, als u merkt dat uw gras enigszins blauw verkleurd, moet u uw gras meteen gaan sproeien. Deze blauwe kleur wordt veroorzaakt door beginnende verdroging.

Tip 4, uw gazon bemesten

Het is belangrijk om uw gazon ook goed te bemesten. Sowieso in het groeiseizoen wordt er aangeraden om elke 6 tot 8 weken uw gazon met gazonmest te bestrooien. Deze mest is samengesteld met voedingstoffen die de graszoden nodig hebben. Wanneer het een droge periode is, moet u uw gazon na het bemesten nog even besproeien. Dit zorgt ervoor dat de mestkorrels oplossen in de bodem. Wanneer u uw gazon na het bemesten niet besproeid, loopt u het risico dat uw gazon onherstelbaar beschadigd raakt door een soort van brandplekken. U moet vooral bemesten wanneer het gras een geel/rode kleur krijgt. Dit is het teken dat het gras weinig voedingsstoffen heeft. Lees op de verpakking goed welke dosering u nodig heeft, om schimmels en ziektes tegen te gaan.

Hulp van een hovenier

Door deze vier tips kunt u al veel van het onderhoud van uw gazon zelf doen. Wilt u toch hulp bij het onderhouden van uw gazon? Of tips over de juiste vorm van bemesting voor uw grastype? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde hoveniersbedrijf bij u in de buurt. De medewerkers van De-stratenmaker.nl zijn meer dan bereid u te helpen met uw gazon, of een nieuw gazon aan te leggen.

Post Author: Bestratingspecialist